WK 2026 speelschema

Het WK 2026 speelschema bestaat uit 104 wedstrijden, waarbij drie openingswedstrijden in verschillende landen op één dag worden gespeeld.

De openingswedstrijd is op zondag 31 mei en de finale is op zondag 19 juli 2026.

Verdeling aantal wedstrijden over de gastlanden

Op 10 januari 2017 besliste de FIFA dat het WK voetbal in 2026 met 48 deelnemers wordt gehouden, waarbij er 12 poules zijn met elk 4 landen. Hierdoor stijgt het aantal wedstrijden van 64 naar 104.

Het WK-schema van de wedstrijden is verdeeld over de 3 landen:

 • Canada: 13 wedstrijden
 • Mexico: 13 wedstrijden
 • VS: 78 wedstrijden

WK 2026 opzet schema

Factoren bij het opstellen van het schema

Bij het opstellen van het concept speelschema heeft de organisatie niet alleen rekening gehouden met het uitgebreide format, maar ook andere factoren. Hierbij valt te denken aan distributie, de landhoogte, de laagste impact op het milieu en het maximaliseren van tv-publiek. De groepen zijn geclusterd en de knock-out fase worden gespeeld van oost naar west.

Het belangrijkste in het schema is dat men rekening heeft gehouden met gezondheid, veiligheid en optimale condities voor spelers en scheidsrechters. Elk team zal maar één wedstrijd meer spelen door de toevoeging van de ronde van de laatste 32 in de knock-out fase [ref].

Speelschema WK 2026

Het nieuwe speelschema bestaat uit 12 groepen met 4 teams, en een nieuwe ronde voor de laatste 32. Doordat er meer landen dan ooit meespelen, zal het eerste team een uit groep maar liefst 9 dagen eerder spelen dan het laatste team uit dezelfde groep. Ook heeft de organisatie getracht de rustdagen eerlijk en gelijk te spreiden, wat zowel goed is voor de teams als de speelvelden.

Vanwege de grote afstanden tussen de steden in Noord-Amerika, worden de wedstrijden uit een bepaalde poule in één regio afgewerkt. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met de speelsteden en de capaciteit van de stadions.

Speelschema WK 2026

De volgende criteria zijn opgesteld t.b.v. het WK-schema 2026:

 • Minimaal 3 dagen rust voor teams tussen de wedstrijden, uitgezonderd de troostfinale;
 • Hetzelfde aantal rustdagen voor teams die tegen elkaar spelen, uitgezonderd de groepsfase, laatste 32, troostfinale en finale;
 • Canada en Mexico organiseren ieders 7 groepswedstrijden, 2 laatste 32-wedstrijden en 1 laatste 16-wedstrijd;
 • Omdat het gastland het toernooi altijd aftrapt, zullen de drie gastlanden op de openingsdag elk een wedstrijd in eigen land spelen;
 • Minimaal 2 dagen tussen de wedstrijden in een bepaald stadion, zodat het veld kan herstellen;
 • Een flow van het westen naar het oosten voor de knock-out wedstrijden;
 • De finale wordt gespeeld in New York/New Jersey, in het MetLife Stadion met een capaciteit van ongeveer 85.000 zitplaatsten;
 • De halve finales worden gespeeld in Atlanta en Dallas, vanwege de geografische locatie;
 • In geen enkel stadion worden meer dan 7 wedstrijden gespeeld.

Voorbereiding op het speelschema

De teams krijgen ruim de tijd om zich voor te bereiden op het speelschema. De spelers moeten beschikbaar zijn voor hun nationale elftal vanaf 25 mei 2026, waardoor de laatste nationale competitiewedstrijd uiterlijk op 24 mei gespeeld mag worden.

Met een totaal van 56 dagen (voorbereiding en speeldagen) is het aantal dagen gelijk aan de edities van 2010, 2014 en 2018.

Referenties van 'WK-speelschema 2026 - 48 deelnemers en 104 wedstrijden'

[verbergen]
  Datum gepubliceerd: 14-08-2017 | Datum bijgewerkt: 16-08-2023 | Auteur:

  Deel 'WK-speelschema 2026 - 48 deelnemers en 104 wedstrijden'

  Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

  Het WK 2026 speelschema omvat maar liefst 104 voetbalwedstrijden en 48 deelnemers. Dit zijn de wedstrijden en uitslagen van het Wereld Kampioenschap 2026.


  Over de auteur van 'WK-speelschema 2026 - 48 deelnemers en 104 wedstrijden'

  Patrick (auteur en webmaster)

  Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

  Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.