WK 2026 live kijken: NOS verkoopt deel uitzendrechten
Voetbalfans die het WK 2026 live willen kijken, krijgen volgend jaar te maken met veranderingen. De NOS heeft besloten om vanwege bezuinigingen een deel van de uitzendrechten te verkopen. In dit artikel staat uitgelegd wat dit betekent voor de tv-kijker en welke gevolgen dit heeft voor het volgen van het WK voetbal.
Waarom verkoopt NOS uitzendrechten van WK voetbal?
De NOS heeft onlangs bekendgemaakt dat niet alle wedstrijden van het WK 2026 op de publieke omroep te zien zullen zijn. De reden hiervoor is een aangekondigde bezuiniging van de overheid op de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). In 2027 moet de NPO 156 miljoen euro besparen. Diverse omroepen, waaronder de NOS, zijn daarom gedwongen om programma's te schrappen of kosten te besparen.
Volgens hoofdredacteur Xander van der Wulp van NOS Sport was het verkopen van uitzendrechten noodzakelijk. Tijdens het televisieprogramma Humberto gaf hij aan dat de NOS niet langer in staat is om alle wedstrijden volledig zelf uit te zenden.
Welke wedstrijden blijven bij de NOS?
Voetbalfans kunnen gerust zijn: de belangrijkste wedstrijden blijven nog steeds te zien bij de NOS. De publieke omroep behoudt namelijk de uitzendrechten voor:
- Alle wedstrijden van het Nederlands elftal
- Achtste finales
- Kwartfinales
- Halve finales
- Finale van het WK 2026
Deze wedstrijden worden dus gewoon via de NOS live uitgezonden en blijven vrij toegankelijk voor iedereen.
Welke wedstrijden gaan naar commerciële partijen?
De commerciële partij die de sublicentie koopt, krijgt vooral wedstrijden uit de groepsfase en enkele wedstrijden uit de daaropvolgende ronde. In totaal zijn er tijdens het WK voetbal 2026 maar liefst 104 wedstrijden, waarvan 72 in de groepsfase.
De NOS kiest als eerste welke wedstrijden zij wil uitzenden. Daarna kiest de sublicentiepartij, en zo verder. Mogelijke partijen die interesse tonen in deze sublicenties zijn:
- RTL
- SBS
- ESPN
- Viaplay
- Ziggo Sport
De sublicentiepartij krijgt naast livewedstrijden ook de rechten voor samenvattingen. Hierdoor kunnen voetbalfans snel na afloop een samenvatting bekijken.
Wat betekent dit praktisch voor het live kijken?
Tijdens het WK 2026 moeten kijkers regelmatig schakelen tussen verschillende zenders. Door het grote tijdsverschil met de Verenigde Staten, Canada en Mexico zijn wedstrijden in Nederland ook 's nachts te zien. Ondanks dit ongemak blijven alle WK-duels voor iedereen gratis toegankelijk via open netten. Dit betekent dat kijkers geen betaalde abonnementen hoeven af te sluiten om het WK voetbal live te kijken.
Wanneer is bekend welke zender de wedstrijden uitzendt?
Binnenkort start de NOS met het aanbieden van sublicenties. Geïnteresseerde partijen kunnen vanaf dan gaan bieden. Naar verwachting duurt het enkele weken voordat duidelijk wordt welke commerciële zender(s) wedstrijden van het WK 2026 zal uitzenden.
Wat kunnen voetbalfans verwachten?
Door de verkoop van een deel van de uitzendrechten door de NOS zal het WK voetbal 2026 verspreid zijn over meerdere zenders. Hoewel dit betekent dat fans soms moeten schakelen tussen zenders, blijven alle wedstrijden gratis toegankelijk. Het Nederlands elftal en alle beslissende wedstrijden zijn gegarandeerd te zien bij de NOS. Hierdoor kunnen voetbalfans het WK 2026 alsnog volop en live volgen.
Lees alle nieuws »Gepubliceerd op: 11-07-2025 19:37 | Bijgewerkt op: 11-07-2025 | Door: Patrick de Graaf
Deel 'WK 2026 live kijken: NOS verkoopt deel uitzendrechten'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
NOS verkoopt deel van uitzendrechten WK 2026 aan commerciële zenders. Lees hier wat dit betekent voor voetbalfans die live willen kijken.
Over de auteur van 'WK 2026 live kijken: NOS verkoopt deel uitzendrechten'

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.