WK 2026 speelschema

Het WK 2026 speelschema bestaat uit 80 wedstrijden, waarbij drie openingswedstrijden in verschillende landen op één dag worden gespeeld.

Op 10 januari 2017 besliste de FIFA dat het WK voetbal in 2026 met 48 deelnemers wordt gehouden, waarbij er 16 poules zijn met elk 3 landen. Hierdoor stijgt het aantal wedstrijden van 64 naar 80.

Het WK schema van de wedstrijden is verdeeld over de 3 landen:

 • Canada: 10 wedstrijden
 • Mexico: 10 wedstrijden
 • VS: 60 wedstrijden

WK 2026 opzet schema

Bij het opstellen van het concept speelschema heeft de organisatie niet alleen rekening gehouden met het uitgebreide format, maar ook andere factoren. Hierbij valt te denken aan distributie, de landhoogte, de laagste impact op het milieu en het maximaliseren van tv-publiek. De groepen zijn geclusterd en de knock-out fase worden gespeeld van oost naar west. Het belangrijkste in het schema is dat men rekening heeft gehouden met gezondheid, veiligheid en optimale condities voor spelers en scheidsrechters.

Speelschema WK 2026

Het nieuwe speelschema bestaat uit 16 groepen met 3 teams, en een nieuwe ronde voor de laatste 32. Doordat er meer landen dan ooit meespelen, zal het eerste team een uit groep maar liefst 9 dagen eerder spelen dan het laatste team uit dezelfde groep. Ook heeft de organisatie getracht de rustdagen eerlijk en gelijk te spreiden, wat zowel goed is voor de teams als de speelvelden.

Vanwege de grote afstanden tussen de steden in Noord-Amerika, worden de wedstrijden uit een bepaalde poule in één regio afgewerkt. Uiteraard wordt ook rekening gehouden met de speelsteden en de capaciteit van de stadions.

Speelschema WK 2026

De volgende criteria zijn opgesteld t.b.v. het WK schema 2026:

 • Minimaal 3 dagen rust voor teams tussen de wedstrijden, uitgezonderd de troostfinale;
 • Hetzelfde aantal rustdagen voor teams die tegen elkaar spelen, uitgezonderd de groepsfase, laatste 32, troostfinale en finale;
 • Canada en Mexico organiseren ieders 7 groepswedstrijden, 2 laatste 32-wedstrijden en 1 laatste 16-wedstrijd;
 • Omdat het gastland het toernooi altijd aftrapt, zullen de drie gastlanden op de openingsdag elk een wedstrijd in eigen land spelen;
 • Minimaal 2 dagen tussen de wedstrijden in een bepaald stadion, zodat het veld kan herstellen;
 • Een flow van het westen naar het oosten voor de knock-out wedstrijden;
 • De finale wordt gespeeld in New York/New Jersey, in het MetLife Stadion met een capaciteit van ongeveer 85.000 zitplaatsen;
 • De halve finales worden gespeeld in Atlanta en Dallas, vanwege de geografische locatie;
 • In geen enkel stadion worden meer dan 7 wedstrijden gespeeld.

In de groepsfase geen gelijkspel meer

Op het WK 2026 zal niet meer gelijkgespeeld worden, als het aan de FIFA ligt. Met ingang van dit Wereld Kampioenschap wil men een gelijkspel voorkomen in de groepsronden.

Indien er na 90 minuten toch een gelijkspel op het scorebord staat, moeten de landen penalty's nemen. Door een gelijkspel te verbieden, voorkomt de FIFA dat landen onderling een gelijkspel afspreken om beide door te mogen gaan. De laatste wedstrijden in de groepsronden zijn vaak allesbeslissend en hebben beide landen aan 1 punt soms genoeg.

Na de groepsfase van het WK voetbal in 2026 komt er eerst een verlenging na 90 minuten. Bij een gelijkspel na de verlenging worden alsnog penalty's genomen.

Gepubliceerd op: 14-08-2017 | Bijgewerkt op: 21-09-2021 | Door:

Deel 'WK speelschema 2026 - 48 deelnemers en 80 wedstrijden'

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!

Het WK 2026 speelschema omvat maar liefst 80 voetbalwedstrijden en 48 deelnemers. Dit zijn de wedstrijden en uitslagen van het Wereld Kampioenschap 2026.